Fiddes gilera stalker, skolprojekt - Laddar...

 1. 13:21 razorsharp meddelar Uppdatering pågår
Login

Fiddes Gilera stalker, skolprojekt

Forum Projekt Scooter
 1. Profil
 2. ffidde92
  Kön: Kille
  Bor: län
 3. Inlägg: 0
  Fordon: 0
  Guider: 999
  Projekt: 0
  Bilder: 0
 4. Lägg till vänSkicka meddelande
 5. Datum: 26:e mar 10
  Tid: 17:19
  Svar: 11
  Visningar: 795

Fiddes Gilera stalker skolprojekt


Hej !

Nu pissar jag på peugeots jävla skitmotor, och kör som det ska vara, dvs gilera.

Jag tänker inte berätta så mycket iförväg hur den ska bli , men motorn ska vara helt orginal :)

2:e Mars:

Idag plockades moppens delar i banankartonger och lastades in i pappas skåpbil. Otroligt stökigt garage, och fyllt med mer skit än saker som funkar ! .
3:e Mars:

Klockan 8.10, så är jag och pappa utanför skolans verkstad, och vi börjar lasta in alla mopeddelar, till det gamla ellabbet, som var tomt och hyffsat med plats, vilket var skönt.

Dock kunde jag inte börja renoveringen idag, för att verkstans ventilering, var sönder och dom lagar den. Gick inte att andas :S . Dock ville jag få nått gjort den dagen, så jag åkte till feltema och köpte färg xd.
11:e Mars:

Idag började jag mecka med motorn. Det var högsta prioritet att den skulle starta, det är ju inte speciellt smart att börja mecka med motorn det sista man gör. Så kollade på den lite snabbt. Och vad jag såg var att insugsgummit var sönder.
Som tur var hade jag ett extra i fint skick. Så det byttes ut, bytte även membranet i samma veva.

Eftersom jag redan hade plockat av förgasaren, så gissade jag av tidigare erfarenhet att det även kan vara skit i förgasaren. Så jag skruvade bort koppen och blev inte helt förvånad. Jätte mycket skit hela förgasaren. Då tog jag fram ett härligt bensinbad åt förgasaren. Och den blev efter lite tid mycket fin o ren.

Blåste rent allt och monterade på förgasaren igen.

Och nu var det dags att försöka få igång den. Kollade gnistan först, och all jord ifrån elsystemet var provisoriskt kopplat, bara skruvat i jorden i motorblocket. Men jag fick fram en hyggligt fin gnista. Min bensintank läckte dock tyvärr, så jag hällde bara i lite bensin via tändstiftshålet . Och den gick igång ! Gick dock inte länge, men det är ju inte så konstigt.

Så nu står den startklar och ståtlig på sin vagn. Redo för att putsas upp :)
12:e Mars

Idag hade jag tänkt att lacka om avgasröret, och först måste man ju slipa bort all rost. Och jag ville inte slipa och slösa massa tid i onödan, så jag hade tänkt att blästra avgasröret! Och jag började med givetvis att plocka bort avgasrörer ifrån motorn.
Otäck syn. Det var ganska brunt överallt och färgen släppte direkt. Började med kröken iallafall. Och jag går ju i 2an, och det är bara 1ornas verkstad det finns en bläster. Och självklart var den sönder.

Jag fick limma fast ena handsken, byta luftnippel så funkade blästern igen. Men glaset kunde man inte se igenom, för dom hade sprutat på det.Smart gjort. Men det går ju iallafall, dock fick man blästra i blindo. Det gick otroligt långsamt , för att sanden var dålig. Så det blev inte så mycket gjort på avgasröret. Fick blästrat kröken, och halva värmeskyddet.

18:e Mars

Min framgaffel var brun sedan tidigare, av rost. Och styrlagerna glappade, så jag tyckte det var värt att plocka ner den. Sagt och gjort, och började slipa med sandpapper istället, för blästern var så himla dålig. Tog mig många timmar innan den var lackerings klar. En bit på vägen:
Mycket mer blev det inte den dagen.

19:e Mars

Fortsatte slipa på framgaffeln ett tag med sandpapper. Tillslut var gaffeln lackeringsklar. Fick dock vänta lite innan jag kunde börja lacka, för tvätthallen var upptagen. Men tillslut vad den ledig, så jag tog en bult, och lite kabel, och hängde upp framgaffeln, och även kröken till avgasröret som skulle få lite värmebeständig svart färg. På bilden är gaffeln bara grundlackerad.
Jag lackerade framgaffeln med biltemas 3 stegs burkar. Började med att grundlackera, sedan på med själva färgen och till sist, klarlack. Klarlack är "glänsfärg" , den är igenomskinlig och ger en mer glänsig yta. Jag blev mycket nöjd med både framgaffeln och kröken till avgasröret.
25:e Mars

Mitt bakdäck var helt slut som man kanske ser på dom tidigare bilderna. Och eftersom det är en typhoon motor, så vill jag inte andvända stalker fälgarna, och dessutom passar inte bakfälgen. Så jag tog däcket ifrån min stalker framfälg och satt på det på typhoon bakfälgen. Gick ganska bra. Jag hade sommarjobbat förra året på däck-in så det gav tillbaka gamla minnen.

Och började plocka ihop mopeden lite granna. Satt på motorn på ramen, gaffeln och lite fler grejjor. Min tank läckte som jag skrev innan, och det är bensinkranens fel. Jag började då med att plocka isär bensinkranen och kolla efter smuts eller dåliga tätningar.
Allt såg bra ut, men bytade ändå O-ringen. Monterade ihop bensinkranen igen, och in i tanken igen. Tog och fyllde på lite bensin i tanken och självklart, den läcker fortfarande. Då frågade jag min lärare om råd. Han kom med rådet att limma fast den med bensin tåligt lim. Och det provade jag . Vet inte om det håller än. Ska testa nästa vecka. Började dra lite el, inte klar på långa vägar, men en början.
Så här står den just nu, i väntan på nästa veckas meck !

29:e Mars

Idag blev jag klar med min hemma byggda högtalarplatta som ska sitta i sadelboxen. Jag har dåligt med foton under arbetet, eftersom jag inte hade med mig kamera när jag arbetade. Men jag kan beskriva hur jag gjorde.
Jag började med att skära till en platta i trä efter en mall av sadelboxen. Och jag andvände sticksåg, enklast att andvända enligt mig. Efter lite sågning o filning så passade den perfekt i sadelboxen.

När plattan passade så var det bara en träbit formad efter sadelboxen, och det är ju inget högtalarsystem ? Så jag sågade ut två stycken hål för mina 6½ tums högtalare, blev ganska tajt. Efter det så försökte jag komma på ett smart sätt att fästa slutsteget, så hela enheten satt ihop och för att enkelt kunnas plockas ur sadelboxen. Jag tog då 2 st träbitar och skruvade fast i plattan, som jag sedan skruvade fast slutsteget i. Då var jag klar med det stora träjobbet. Då började jag dra kablar till högtalarna och det andra. Tog kabelrör med dubbelhäftande tejp och drog kablarna i, för att slippa trassel.

Jag vill också kunna stänga av strömmen till slutsteget, så jag kopplade in en strömbrytare med. Nu var plattan i princip klar, dock tyckte jag att den såg rätt tråkig ut med brunt trä. Så jag ska klä in den, dock hade jag ingen aning om vad jag skulle ha för tyg. Slutade med att jag tog sadelöverdraget ifrån min reserv sadel. Det var hållbart och bra tyg. Då såg den helt klar ut i mina ögon, och jag provade sätta ner den i sadelboxen, då kom ett problem upp. Hur ska jag få upp den ? Blev att jag tog två stycken handtag som jag hade hemma och monterade på plattan. Och vips, så var det hur enkelt som helst att lyfta ur den ur sadelboxen.

Bygget innehåller:
2 st 6½tums Tanlon högtalare 150 watt styck
1st 200 watts litet slutsteg
2st Dörrhadtag
1st strömbrytare
Tyg, i mitt fall ett gammalt sadelöverdrag
Träplattan
Kabelrör
Och lite kablar.

Jag är riktigt nöjd :)

16:e april

Freeeedaaag. Och det mesta gick inte bra :hmm:

Min beställning hade kommit, och jag skulle montera det. Började med tändningslåset.
Svetsade dit tändningslås hylsan på ramen, tryckte i låscylindrar och allt. Men fick det bara till att göra så att den bröt strömmen till lamporna och det andra, INTE tändning.
Höll på att vrida och vända och försökte få det till att funka. Men det gick inte. Så min slutsats blev att kontaktstycket är sönder.
Nästa sak jag gjorde var att starta moppen och provköra den lite. Men den startade inte, tog startgas och då gick den igång, men dog rätt fort. Bensinkranen läcker inte längre, den kommer ner bensin. Min förgasare är sönder den med :dry:
Och det var inte slut på problem, började skruva åt min styrstam, när allt var färdig spänt med styre och allt provade jag svänga. Då svängde styret, men inte däcket.
Som tur var hade jag en annan styrstam jag hade köpt, så tog jag den expander grejjen ifrån den och satt på min styrstam. Och nu satt den som en smäck :)
Efter allt krången drog jag lite el.
21:e april

Idag tog jag hem moppen ifrån skolan, för jag kommer inte kunna mecka med den ända fram tills 3an börjar, pga praktik. Började med efter allt var hemma, att slipa ner lite saker som skulle lackas. Det jag lackade idag var: Bromskivan, gaffelskydden, styrstammen, lilla bakkåpan och däcklocket. Bromsskivan var inte rolig, den var lätt att slipa bort rost och få en bra yta, men maskera var riktig slavgöra.
Slutresultatet !!!
28:e april

Innan gick moppen bara på startgas och det måste ju ändras för att kunna köra, och som jag tidigare konstaterat så är förgasaren sönder. Fick tag i en förgasare ifrån en yamaha aerox, av storlek 12mm (lika stor som den som satt innan).

Tog av gasviern ifrån den gamla trotteln, satt på viern på den nya trotteln, skruva på trotteln i förgasaren och in i insuget. Men när jag vred kranen, då började skiten rinna bensin.

Så jag plockade ner den och kollade det vanligaste felet när det rinner bensin, jo flottören. Och tog bort den, så hade flottörnålen hoppat ur flottören , så den hängde sig. Monterade allting rätt, satt tillbaka förgasaren i insuget, och woila ! Så starar moppen och går. Den går dock inte perfekt, fel blandning, men den håller sig vid liv och rusar inte eller något sådant.
Då är motorn nästan ur världen, och så började jag med tråkiga saker istället(slipa)
Denna gången var det bakfälgen som fick smaka på den blåa biltema slipmaskinen.
Nu är den färdig slipad, på båda sidorna. Dags att maskera så jag inte lackar på däcket, som inte ser speciellt snyggt ut.
Klart !
10:e Maj

Slipat, lackat, provkört m.m

Den bakre stötdämparen var gul, och det är fult plus att den var sliten i färgen. Jag började med att ta isär den.
Sedan tog jag fram tandborsten :)
Jag har även tagit sönder in orginal instrumen panel och byggt dessa små istället. Buntbanden är tillfälliga, och glas ska i !
Köpte ett luftfilter på biltema, för orginal filtret var sönder och även fult, äckligt, trasigt och okomplett.
Påbörjat eldragningen där fram nu, och det blir inte kul, men det löser sig ! :)


26:e mar 10Katten1 Katten1 25

Svar: Fiddes Gilera stalker skolprojekt

ser väl ganska bra ut :) tycker motorn skulle behöva en lite upp-putsning annars verkar dina idéer och det du har gjort än så länge ganska fint :)
26:e mar 10ffidde92 ffidde92 27

Citerar Katten1;3218749
ser väl ganska bra ut :) tycker motorn skulle behöva en lite upp-putsning annars verkar dina idéer och det du har gjort än så länge ganska fint :)Tack :) Ni får se lite allteftersom hur moppen ska bli
26:e mar 10Katten1 Katten1 25

Citerar ffidde92;3218769
Tack :) Ni får se lite allteftersom hur moppen ska bliganska intressant :) ska följas :)
27:e mar 10FiddEE FiddEE 26
nice :D
29:e mar 10ffidde92 ffidde92 27

Citerar FiddEE;3220320
nice :DTack tack :D

Update btw
29:e mar 10Katten1 Katten1 25
vet inte om köksluckehandtagen var så snygga? såg väl rätt hyffsat ut annars :)
30:e mar 10ffidde92 ffidde92 27

Citerar Katten1;3222317
vet inte om köksluckehandtagen var så snygga? såg väl rätt hyffsat ut annars :)Tack :) aa vet om handtagen, inte snygga, inte skit fula... Men dom var gratis för dom låg hemma .
11:e apr 10ffidde92 ffidde92 27
update
21:a apr 10ffidde92 ffidde92 27
Update
28:e apr 10ffidde92 ffidde92 27
update
10:e maj 10ffidde92 ffidde92 27
update